Spellen en vrije tijd


Image

Wat deden we midden vorige eeuw zonder internet? Hoe kwamen de dag door en wat was de tijdsbesteding in die tijd? Na het buiten spelen was de huiskamer de plek om samen te zijn.
Dat had te maken met het feit dat bijna niemand een eigen kamer had om zich terug te trekken. En als je dat geluk wel had is het een feit dat slaapkamers in die tijd niet verwarmd konden worden. CV bestond nog niet, gasleidingen moesten nog worden aangelegd. De ijsbloemen op de ramen vertelden je dat het winter was en dat je voor warmte naar de kachel moest. Er was slechts een kachel in huis en die werd gestookt in de huiskamer.
Het logische resultaat was dat de leden van het gezin de huiskamer kozen die gezellig en warm was. De sfeer in die kleine uren voor het naar bed gaan beschouw ik als een warm goed in mijn herinnering.
De huiskamer was dus de centrale plek in huis waar we verbleven, zeker in de winter. Als het huiswerk gedaan was en je de toegewezen huishoudelijke taak had gedaan werd de tafel ontruimd voor een spel. We hadden bordspellen zoals Monopoly, Stratego, Scrabble, Zeeslag, Ganzenborden, Mens Erger je niet. Als je iets pittiger wilde was er Dammen of Schaken. Er was voldoende keus. Soms wilde iemand iets anders spelen dan de ander en werd er geloot welk spel er die avond aan de beurt kwam.

We hadden ook een Sjoelbak en Blaasvoetbal. Die werden uitsluitend in het weekend gebruikt want door de intensiteit van die spellen konden we anders niet slapen, zo opgewonden werden we bij die spellen. Bij dat blaasvoetbal kan ik me herinneren dat ik altijd duizelig werd door gebrek aan zuurstof, zo fanatiek was ik.
Soms kwamen er gewoon spelkaarten op tafel. Zo werden er kaartavonden gehouden om te Jokeren, Pesten, Toepen, Hoog Laag. De ouderen hadden andere spellen zoals Klaverjassen, Hartenjagen en Bridge. Als je alleen wilde kaarten kon dat ook en werd het Patience. Een prima spel om van jezelf te winnen.

We hadden thuis een onderlinge strijd wie zich de kampioen van de avond mocht noemen. Die kreeg als beloning een ontheffing voor zijn huishoudelijke taak. De verliezer nam die over en ging voor jou afwassen, afdrogen, stofzuigen, kolen halen of de hond uitlaten.
Wat bij ons ook altijd klaar lag om de tijd te vullen was de legpuzzel. We zaten met het hele gezin met een puzzelstukje in de hand naar een bord te gluren om te kijken waar het paste.
Elke vorm en elk fotobeeld hebben we gehad in die jaren. Op een stuk hardboard van 150x 100cm lagen als eerste de randen en de hoeken want die waren makkelijk omdat ze een rechte kant hadden. Het was een super puzzel van minstens vijfduizend stukjes en als er lucht, zee of bos in voorkwam was je nog niet klaar. Die stukjes leken door de kleur allemaal op elkaar. Langzaam kreeg het uiteindelijk de vorm die op de voorkant van de doos stond. Soms klonken er triomfantelijke kreten en werd er een vreugdedansje gehouden als er een lastig stukje was gevonden. Als hij klaar was werd de puzzel nog hoogstens een week geduld voordat hij genadeloos werd afgebroken en weer in de doos opgeborgen werd. Zo lagen er op zolder een aantal te wachten op hun beurt om weer ingelegd te worden.

Vandaag de dag duiken we internet op om de wereld te volgen of onze spellen te spelen. In het jaar 2021 gebruiken ruim 4.5 miljard mensen internet en zijn er ongeveer 2 miljard websites. Ruim 4 miljard mensen gebruiken sociaal media en de tv heeft honderden kanalen.
Ze nemen de plaatst in van de oude bordspellen. De tijd heeft de plek veranderd waar we het spelen. We doen ze nu online met onze digitale vrienden.